Index tehnic

Cine suntem noi

Astrix Plus Decor este o companie cu capital privat roman, cu o experienta de peste 15 ani in procesul de executie si montaj de usi si ferestre din PVC, aflati permanent la curent cu dezvoltarea tehnica a acestui domeniu.

Detalii Tehnice

◉ Termen: Argon
Definitie: Gaz inert, incolor, inodor si nontoxic, utilizat la inlocuirea aerului intre foile de geam pentru a mari performanta geamului termoizolator.

◉ Termen: Balama (feronerie)
Definitie: Dispozitiv metalic format din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala.

◉ Termen: Blocatori
Definitie: Piese de blocare care se monteaza pe toc, montant fix si montant mobil prin care se asigura inchiderea canatului mobil.

◉ Termen: Canat
Definitie: Fiecare dintre partile mobile din care este alcatuita o usa, o poarta, o fereastra etc. Tamplaria se poate imparti in doua sau mai multe canate cu ajutorul montantilor si a traverselor. Primul criteriu de stabilire a modului de impartire este de ordin estetic sau practic, in functie de aspectul si functionalitatea dorita de catre client. Exista insa reguli stabilite de catre producatorii de profile si de feronerie in privinta marimii maxime a tamplariei in general si a canatelor mobile in special, care daca nu sunt respectate conduc la deterioarea tamplariei.

◉ Termen: Canat inactiv / activ ( fix / mobil )
Definitie: Este cazul unei ferestre sau usi impartite in cel putin doua canate adiacente separate cu un montant mobil (stulp). Canatul activ este cel care se deschide mai des si este prevazut obligatoriu cu maner si cremon. Canatul inactiv se deschide mai rar, motiv pentru care poate avea un mecanism de deschidere mai simplu fara maner sau numai niste zavoare. Tipul de deschidere al canatului inactiv poate fi batant sau oscilobatant. O tamplarie poate sa fie formata numai din canate fixe sau combinatie de canate fixe si mobile. In cazul canatelor fixe geamul este fixat direct in toc (exista si exceptii), iar in cazul canatelor mobile geamul este fixat in cercevea

◉ Termen: Cercevea ( profil z )
Definitie: Cadru mobil in care este fixat geamul la o fereastra sau la o usa in care sunt montate geamurile.

◉ Termen: Clasa combustie
Definitie: Materialele si elementele de constructie sunt clasificate in functie de comportamentul lor la incendii. Astfel clasa C2 inseamna dificil inflamabil, iar clasa C1 inseamna practic neinflamabil.

◉ Termen: Condens
Definitie: Este rezultatul transformarii vaporilor de apa din aer in stare lichida cand intra in contact cu o suprafata mai rece. Condensul este favorizat de mai multi factori naturali: temperatura exterioara foarte scazuta, sub -10 grade Celsius, temperatura interioara scazuta, umiditate ridicata in incapere, calitate slaba a geamului termoizolant sau alegerea unei sticle necorespunzatoare, profile din PVC cu pereti subtiri , sub 2mm. De asemenea, condensul este favorizat de plasarea necorespunzatoare a surselor de caldura sau montarea incorecta a ferestrei in jumatatea exterioara a peretelui, montarea glafului interior intr-o pozitie in care acopera sursa de caldura. Factorii care favorizeaza condensul si care depind de beneficiarul tamplariei sunt: plante numeroase in incapere, draperii sau jaluzele care impiedica circulatia aerului, uscarea hainelor, neaerisirea regulata a incaperii, inchiderea surselor de caldura pentru a economisi energia termica, pregatirea alimentelor in bucatarie, dusul sau baia.

◉ Termen: Coeficient U ( coeficient k )
Definitie: Coeficient de transfer termic. Caracterizeaza transmisia caldurii intr-o unitate de timp de-a lungul unei suprafete de 1 m patrat care separa doua medii cu temperaturi care difera cu 1 grad Celsius si se masoara in W/m2. Un coeficient U mai mic inseamna o pierdere mai redusa de caldura, deci o izolare mai buna.

◉ Termen: Coextrudare
Definitie: Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata(extruziune).Folia cu care este acoperit profilul trece in acelasi timp cu profilul prin matrita de extrudare

◉ Termen: Deschidere fixa ( fereastra fixa )
Definitie: Fereastra care nu se deschide

◉ Termen: Deschidere batanta ( deschidere simpla, pe orizontala )
Definitie: Care se inchide si se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe verticale fixate la una dintre margini.

◉ Termen: Deschidere oscilanta ( deschidere numai pe verticala, basculanta )
Definitie: Se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe orizontale fixate la baza ferestrei

◉ Termen: Deschidere oscilobatanta ( deschidere dubla pe orizontala sau pe verticala, rotobatanta )
Definitie: Combinatia celor doua tipuri de deschideri batanta si oscilanta. In functie de pozitia manerului, fereastra se va deschide in una din variante. Pozitia manerului pe orizontala inseamna deshidere batanta, pozitia manerului pe verticala sus – deschidere oscilanta, pozitia manerului pe verticala jos este pozitia inchis.

◉ Termen: Deschidere Glisant ( culisant )
Definitie: Usa sau fereastra care aluneca (printr-o frecare minima) de-a lungul altei piese cu care se afla in contact (cerecevea pe toc).

◉ Termen: Dilatare
Definitie: Fenomenul de marire a dimensiunilor sub actiunea caldurii . La fel ca majoritatea materialelor si profilele necesare constructiei unei ferestre au tendita de a se dilata, motiv pentru care, in functie de marimea tamplariei se lasa o distanta de dilatare de minim 10 mm intre toc si zid pe fiecare latura a tamplariei. Spatiul rezultat va fi umplut cu spuma poliuretanica.

◉ Termen: Dimensiuni gol
Definitie: Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu tamplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.

◉ Termen: Fereastra
Definitie: Ansamblu format dintr-un cadru fix (toc) si din cercevele in care se fixeaza geamuri, montat in deschizatura de forma regulata lasata in peretele unei cladiri pentru a permite sa intre aerul si lumina.

◉ Termen: Feronerie
Definitie: Ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc. Numarul punctelor de inchidere contribuie in mod direct la calitatea inchiderii tamplariei, iar tipul punctelor de inchidere determina gradul de siguranta a tamplariei. S-a constatat ca, pentru o inchidere etansa distanta minima necesara intre punctele de inchidere este de 700 mm. Punctele de inchidere sunt cu „bumbi”, bolturi in cazul inchiderii normale sau cu cap ciuperca in cazul feroneriei antiefractie.

◉ Termen: Garnitura
Definitie: Garnitura este realizata din cauciuc sintetic, de obicei EPDM sau TPA, si are rolul de etansare si amortizarea inchiderii. Pe ferestre termoizolante exista o garnitura exterioara pe toc care constituie bariera impotriva intemperiilor si o garnitura interioara pe cercevea. Tot pe cercevea dar in exterior se fixeaza garnitura de etansare a geamului (sticlei) iar bagheta de sticla este de asemene prevazuta cu o garnitura de etansare geam.

◉ Termen: Garnitura EPDM
Definitie: Ethylene Propylene Diene Monomer – Material din care se realizeaza garniturile de etansare pentru tamplarie. Caracteristicile importante sunt: rezistenta la conditiile atmosferice, elasticitate la temperaturi extreme (intre -50 si +120 grade Celsius), rezistenta la imbatrinire, la multe substante chimice corozive.

◉ Termen: Geam termoizolant ( geam termopan sau geam tripan)
Definitie: Ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea.

◉ Termen: Glaf ( pervaz )
Definitie: Element de constructie folosit la captusirea partii inferioare a golului unei ferestre. Se monteaza la baza unei ferestre, cu rol de protectie a zidului, de izolare si decorativ. Glaful nu trebuie sa acopere caloriferul de sub fereastra deoarece impiedica circulatia aerului cald favorizand astfel apariatia condesului.

◉ Termen: Higrometru
Definitie: Aparat pentru determinarea umiditatii.

◉ Termen: ISO(Internationa Organization for Standardization )
Definitie: Organizatia Internationala pentru Standardizare.

◉ Termen: Montant fix ( profil T )
Definitie: Bara care se pozitioneaza vertical intr-o constructie si care serveste ca piesa de sustinere. Montantul are rol de divizare a tamplariei in canate. Modul de divizare se stabileste in primul rand in functie de dimesiunile tamplariei iar in al doilea rand functie de cerintele estetice si practice. Daca o tamplarie va fi impartita atat pe verticla cat si pe orizontala, pentru a-si indeplini rolul de sustinere prima divizare este pe verticala. Montantul se fixeaza cu suruburi prin intermediul unor piese metalice sau din plastic. Se utilizeaza denumirea de montant si in cazul in care acesta se fixeaza pe orizontala sau in diagonala in tamplarie.

◉ Termen: Montant mobil ( montant fals, Stulp, profil de inversare, profil de bataie )
Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului inativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.

◉ Termen: Multicameral ( PVC )
Definitie: Constructia alveolara interioara a profilelor din PVC pentru a asigura termoizolare si fonoizolare. Sistemele actuale de profile au minim 3 camere. Prima camera, exterioara, are rol de izolare si dirijare a apei rezultate din condens sau care a patruns datorita neetanseitatii primei garnituri. A doua camera, cea mai mare, permite introducerea armaturii de otel necesara pentru rigidizarea profilului, iar a treia camera are rol de izolare. Un numar mai mare de camere (alveole) inseamna un coeficient U superior

◉ Termen: Panel Sandwich ( placa Weiss sau Panel )
Definitie: Placa ternoizolatoare utilizata de regula in usi in locul sticlei. Consta dintr-un miez din polistiren extrudat, acoperit pe ambele fete cu placi din PVC de minim 1 mm grosime sau cu placi de aluminiu de cca. 0,8 mm. Fetele din PVC pot fi albe RAL sau acoperite cu folii RENOLIT. Fetele din alumniu se vopsesc in culori RAL. Grosimea panelurilor este de regula de 20-24 mm cu un coeficient de transfer termic U variabil, in functie de grosime de la 1,4 la 1,14 sau chiar mai mic.

◉ Termen: Picurator ( lacrimar )
Definitie: Element suplimentar aplicat in partea inferioara a ramelor de canat cu scopul de a feri partea inferioara de etansare a ferestrei/usii de suprasolicitarea din intemperii.

◉ Termen: Profil
Definitie: Nume generic pentru bara de toc, cercevea, montant, etc. care alcatuiesc o tamplarie. Profilele pot fi extrudate din PVC sau aluminiu si se diferentiaza prin forma lor specifica, numarul si configuratia camerelor din corpul profilului si prin pozitionarea garniturilor de etansare.

◉ Termen: PVC
Definitie: Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.

◉ Termen: RAL
Definitie: RAL a elaborat sistemul de clasificare al culorilor prin cartelele de culori RAL CLASSIC, RAL DESIGN si RAL DIGITAL. Astazi exista 1898 nuante de culori codificate, prezentate pe etaloane sub forma de evantai.

◉ Termen: RENOLIT
Definitie: Firma producatoare a foliei cu acelasi nume. Este o folie speciala din plastic, rezistenta la intemperii, utilizata pentru acoperirea profilelor din PVC sau a panelurilor. Confera materialului acoperit o textura si culoare foarte asemanatoare lemnului de diferite esente dar exista intr-o gama variata de culori cu diverse nuante.

◉ Termen: Silicagel
Definitie: Material granular cu porozitate mare obtinut prin deshidratare in conditii speciale a gelului de bioxid de siliciu, folosit in tehnica, ca absorbant si ca purtator de catalizatori. Este utilizat pentru absorbtia umiditatii dintre foile de sticla ale unui geam termoizolant.

◉ Termen: Spros
Definitie: Element de ornament care imparte spatiul vitrat. Poate fi intre foile de sticla ale geamului termoizolant sau lipit pe geam in interior si exterior.

◉ Termen : Sticla colorata in masa
Definitie: Sticla float in care s-au adaugat coloranti in timpul procesului de fabricatie. Reduce radiatiile ultraviolete si creeaza un confort vizual prin atenuarea luminii solare. Exista in mai multe variante de culoare cele mai uzuale fiind: gri, bronz, verde si albastru.

◉ Termen: Sticla float
Definitie: Sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor).

◉ Termen: Sticla Low-E ( low-emission )
Definitie: Sticla cu emisivitate redusa. Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii.

◉ Termen: Sticla reflexiva
Definitie: Sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire.

◉ Termen: Stulp
Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului incativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.

◉ Termen: Toc
Definitie: Profil care se fixeaza in zid cu piese speciale de prindere numite ancore sau suruburi montaj. Tocul poate fi impartit in canate cu montanti.

◉ Termen: Umiditatea aerului
Definitie: Umiditatea dintr-o incapere este considerata normala daca se afla intre 40 si 70 %. Pe timpul iernii daca umiditatea depaseste 70 % sansele formarii condensului pe tamplarie si pe pereti sunt foarte mari.

Misiunea noastra

2

“PROFESIONALISM SI CORECTITUDINE” este motto-ul nostru, noi credem in el si facem totul pentru a ne ridica ca cele mai inalte standarde : consiliere tehnica competenta, produse atent selectionate, raport pret calitate fara concurenta, masuratori si proiectare, montaj de calitate in cel mai scurt timp, servicii de garantie si post garantie

Viziunea noastra

USI ARMONICE

Expansiunea companiei are la baza dorinta de a oferi servicii de inalta calitate, intr-o piata in deplina dezvoltare, iar prioritatea noastra este satisfacearea clientilor in privinta tamplariei pvc. Astrix Plus Decor executa si monteaza tamplarie pvc , colaboratorii nostri fiind firmele de top din domeniul tamplariei pvc: Veka, Rehau, Salamander si Gealan.